Avel

På kvällarna tillbringar jag mycket åt att kolla upp lite olika schäfrar i avelsdatan som ligger inne på SKK's hemsida. Att avla är minsann ingen lätt uppgift! Det är en enda stor djungel där man väldigt ofta får chansa och ta lite risker. Med tanke på att det enda du väldigt ofta har att gå efter är:

  • HD och ED resultat
  • Meriter (bruks och tjänst)
  • MH och MT
  • Stamtavla
  • Egen syn och kunskaper på hundens exteriör och mentala egenskaper.

Sedan så beror du ju helt och hållet på hur mycket man känner till föräldrardjuren till den planerade kullen. Låt oss säga att du har en tik som du vill ta valpar på, och har hittat en potentiell hane som du har hittat på nätet. Du har sett hans arbete inom bruks/tjänst på video som han gör alldeles utmärkt, och han har bra HD/ED-statistik osv. (med en massa positiva fördelar hos hunden). Men så har du ingen aning om hur det är med den övriga hälsan? Har hanen klåda, analfistlar, ryggproblem m.m? S.k. dolda fel som du inte har någon aning om eller kan själv kolla upp. Och hur ärliga är uppfödaren/ägaren i det läget du frågar om det? Ett ämne man helt klart borde diskutera mera om. Avel är som sagt inte så lätt, trots det så finner jag det så himla roligt och fascinerande. Framför allt när man kan få fram bra avkommor! ;-)

Den här gången så vet jag vad för slags schäfer jag är ute efter, och jag tänker inte att ge mig förän jag har hittat honom/henne!

Kommentarer
Postat av: Thomas

Hej.

Delar dina tankar om detta. Roligt at lesa din blogg.

2012-03-28 @ 15:01:28
Postat av: Martina Höglund

Hej Thomas!



Kul att du gillar min blogg! :)

2012-04-23 @ 11:46:54
URL: http://martinahoglund.blogg.se/
Postat av: Rickard

Håller med såväl dig som Thomas. :)



Det är definitivt ett ämne man borde diskutera mer. Men drar man det till sin spets och sållar bort för många hundar kanske man finner sig i en situation med en förtvinande liten avelsbas (genetisk variation är viktigt!). Det hade dock varit önskvärt med någon form av "offentlig journal" för hundar där även mindre åkommor som ex. klåda och dylikt kan ge än mer vägledning åt såväl uppfödare som valpköpare.

2012-06-18 @ 16:53:20
URL: http://hundtastiskt.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0