Litet skyddspass med Ego

Superhärligt har vädret varit idag hos oss! Finns verkligen inget bättre än sol och värme! Det enda tråkiga är att all snö inte har försvunnit och att det är som en isgata överallt. Vilket gör att man får det svårt att hitta bra ställen att träna på. En lösning för oss har varit att åka till Kristinehamns Hundcenter. Liten hall på 170 kvm men duger jätte bra för lite lydnadspass på en timme för bara 150 spänn! Dessutom så går det alldeles utmärkt att träna några få skyddsdelar där inne med. Jag vet inte hur många som tänker på det (jag gjorde i alla fall inte det för något år sedan), men det finns många moment man kan träna själv inom C avdelningen för IPO. När jag tränade i Danmark för ett år sedan så var jag med ett litet gäng som hade några strikta regler innan man kunde ta del av att träna skyddsarbete med dem. Ett av dem var att ha grundlig lydnad! Hade man inte det hade man inget på träningen att göra. Hårda bud(!), men ack så rätt dem hade. Du går ganska långt på att ha en grundlig lydnad innan du kör igång med skyddsarbet. Enligt mig, och gänget i Danmark!  


Ego-pojken njuter av det härliga vädret!

Senare på eftermiddagen (innan det hann att bli mörkt) såg jag till att träna just skyddsträning med Ego. Det tråkiga var att jag inte fick med de sista delarna av träningen (Skulle självfallet vara de bästa delarna med honom). Så ni får nöjas med de delarna jag fick med innan batteriet dog på den lilla digitalkameran..


När man inte har tillgång till varken bollmaskin eller figurant, så fick det duga att skälla på mig och "kudden" lite. Jobbade mest på bevakningar i skulet, rofaser och lite bettövningar samt tillkämpande.

Viktigt att veta när det gäller detta filmklipp är att jag aldrig tränar skyddspass som innehåller de "svårare bitarna", som långskick, flykt m.m. Då är man tvungen att ha en duktig och utbildad figurant för detta! Skyddsarbete innehåller ju som sagt en del lydnad, vilket är det jag mest fokuserar på när jag tränar skyddsarbete helt själv.

Positiv träning

Hittade en film jag hade gjort lite innan jul på Ego och mig när vi kör lite positiv träning. Mest fokus på fria följet och återgång till utgångställning, samt lite skoj på slutet.. ;-) Himlans trevlig kille att arbeta med måste jag säga! Ska se om jag inte kan filma hans skyddsarbete inom en snar famtid. Enjoy!


Avel

På kvällarna tillbringar jag mycket åt att kolla upp lite olika schäfrar i avelsdatan som ligger inne på SKK's hemsida. Att avla är minsann ingen lätt uppgift! Det är en enda stor djungel där man väldigt ofta får chansa och ta lite risker. Med tanke på att det enda du väldigt ofta har att gå efter är:

  • HD och ED resultat
  • Meriter (bruks och tjänst)
  • MH och MT
  • Stamtavla
  • Egen syn och kunskaper på hundens exteriör och mentala egenskaper.

Sedan så beror du ju helt och hållet på hur mycket man känner till föräldrardjuren till den planerade kullen. Låt oss säga att du har en tik som du vill ta valpar på, och har hittat en potentiell hane som du har hittat på nätet. Du har sett hans arbete inom bruks/tjänst på video som han gör alldeles utmärkt, och han har bra HD/ED-statistik osv. (med en massa positiva fördelar hos hunden). Men så har du ingen aning om hur det är med den övriga hälsan? Har hanen klåda, analfistlar, ryggproblem m.m? S.k. dolda fel som du inte har någon aning om eller kan själv kolla upp. Och hur ärliga är uppfödaren/ägaren i det läget du frågar om det? Ett ämne man helt klart borde diskutera mera om. Avel är som sagt inte så lätt, trots det så finner jag det så himla roligt och fascinerande. Framför allt när man kan få fram bra avkommor! ;-)

Den här gången så vet jag vad för slags schäfer jag är ute efter, och jag tänker inte att ge mig förän jag har hittat honom/henne!

Bloggen har återuppstått.

Im back! Och mera valpsjuk än någonsin!


RSS 2.0